Valkeuden enkelit

Kirjoitukset puhuvat enkeleistä paljon ja erityisesti valkeuden enkeleistä, jotka palvelevat suvereenia universumin Luojaa toteuttaen Hänen tahtoaan kaikessa. Näitä valkeuden enkeleitä kutsutaan myös valituiksi enkeleiksi. Nimi enkeli tulee kreikan kielen angelos-sanasta, joka tarkoittaa sanansaattajaa, lähettiä tai edustajaa. Enkeleistä puhutaan erityisesti Danielin kirjassa sekä Ilmestyskirjassa, jotka ovat pääasiallisia lopun ajan ennustuksiin liittyviä kirjoja ja näin ollen on tärkeä ymmärtää niiden rooli niin historiassa kuin tulevaisuudessakin.

Angel-Armies

”Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.” – Matteus 24:31

Enkeleiden alkuperä

jesusangels800600

”Missä olit silloin, kun minä maan perustin? … Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven, kun aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat?” – Job 38:4-7

Enkelit ovat universumin Luojan ensimmäisiä luomuksia ja heidät luotiin jo Kirjoituksien ensimmäisen jakeen, kun universumi sai alkunsa kaukaisessa menneisyydessä. Heitä kutsutaan joissakin yhteyksissä aamutähdiksi ja Jumalan pojiksi, sillä he ovat Hänen suoraan luomia olentoja. He olivat todistamassa maan perustamista ja ylistivät siitä universumin Luojaa iloiten. Nämä kaikki luotiin Messias Jeesuksen kautta. Myöhemmin heistä kolmasosa nousi kapinaan johtavan kerubin Luciferin johdolla, jolloin yhä on kaksinverroin valkeuden enkeleitä pimeyden enkeleihin verrattuna.

”Sillä hänessä luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu hänen kauttansa ja häneen, ja hän on ennen kaikkia, ja hänessä pysyy kaikki voimassa.” – Kolossalaiskirje 1:16-17

Dionysios Areopagita oli nimimerkki filosofista ja teologista 400- ja 500-lukujen vaihteessa ja jonka oikea nimi on jäänyt unholaan. Hän kehitti Kirjoituksien perusteella hierarkian enkeleistä teoksessaan Taivaallinen hierarkia, jossa hän jakaa enkelit kolmeen piiriin ja yhteensä yhdeksään eri ryhmään alkaen suurimmista ja päätyen tavallisiin enkeleihin.

Enkelten ensimmäinen piiri

lucifer

Serafit seisoivat Hänen ympärillään; kullakin oli kuusi siipeä: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella he peittivät jalkansa, ja kahdella he lensivät.” – Jesaja 6:2

Ensimmäiseen piirin enkelit palvelevat taivaallisina neuvonantajina ja lähimpänä universumin Luojaa vartioiden Hänen valtaistuintaan.

  • Serafit
  • Kerubit
  • Valtaistuimet

Nimi Serafi tarkoittaa palavaa tai käärmettä, joksi heitä nimitetään apokryfisessä Eenokin kirjassa. Niinpä heidän uskotaan olevan lohikäärmeen näköisiä ja tulenhehkuisia enkeleitä, jotka ovat kaikista lähimpänä universumin Luojaa jatkuvasti ylistäen Häntä huutaen: ”Pyhä, pyhä, pyhä Herra Sebaot; kaikki maa on täynnä hänen kunniaansa!” (Jes. 6:3). Heillä mainitaan olevan kuusi siipeä, joista he käyttävät kahta lentääkseen.

Toiseksi lähimpänä ovat kerubit, joiden nimi tarkoittaakin lähellä olevaa. Nämä ovat taivaan kuninkaallisista vartijoita ja Eedeniin puutarhaa laitettiin vartioimaan kerubi, joka kantoi välkkyvää miekkaa. Heitä kutsutaan myös nimellä olento ja niitä mainitaan olevan neljä. Heillä on toisiansa koskettavat neljä siipeä, neljä kättä ja neljät kasvot; ihmisen-, leijonan-, härän- ja kotkan kasvot. Numero neljä heidän yhteydessään kuvaa luomakuntaa ja niinpä näiden neljän kerubin uskotaan suojelevan neljää eläinkuntaa; ihmistä, villi elämiä, kotieläimiä ja lintuja. Alunperin universumin Luojan luona oli kerubeja kuitenkin viisi, sillä myös Luciferin kerrotaan olevan kerubi ja on mahdollista, että hän hallitsi matelijoita, joista hänen lankeamisen seurauksena on suurin osa kuollut, kuten hirmuliskot.

Kolmanneksi lähimpänä ovat valtaistuimiksi ja myös ophanneksi kutsutut monisilmäiset elävät renkaat. He kuljettavat universumin Luojan valtaistuinta kerubien ohjaamina ja he eivät koskaan poistu Hänen luotansa. He ovat jumalallisen oikeudenmukaisuuden ja voiman pitäjiä sekä toimeenpanijoita.

Enkelten toinen piiri

archangel

”… [kirkkauden Isä] asetti hänet oikealle puolellensa taivaissa, korkeammalle kaikkea hallitusta ja valtaa ja voimaa ja herrautta ja jokaista nimeä, mikä mainitaan, ei ainoastaan tässä maailmanajassa, vaan myös tulevassa.” – Efesolaiskirje 1:20-21

Toisen piirin enkelit toimivat taivaallisina hallitsijoina maailmassa.

  • Herruudet
  • Vallat
  • Voimat

Herruuksia kutsutaan myös Hashmallimiksi, joiden uskotaan olevan ihmisten muotoisia jumalallisen kauniita enkeleitä, joilla on kaksi siipeä ja he kantavat sädehtivää palloa valtikassaan tai miekassaan. He johtavat valtioita ja kansakuntia ohjaten alemman luokan enkeleitä.

Vallat ovat valtaistuimien (ophannien) alla olevia enkeli olentoja ja niiden pääasiallinen tehtävä on säädellä taivaankappaleiden liikettä sekä hallita universumia. He toimivat kaiken jumallisen voiman ja hyvellisyyden välikappaleina.

Voimat, jotka voidaan kääntää myös auktoriteetit, ovat omantunnon ja historian pitäjiä, mutta he ovat myös taistelija enkeleitä. He kanavoivat ihmiskunnan voimaa alapuolellaan olevilla hallituksille.

Enkelten kolmas piiri

two-angels

”Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan.” – Heprealaiskirje 13:2

Viimeisen piirin enkelit toimivat taivaallisina lähetteinä ja sotilaina.

  • Hallitukset
  • Arkkienkelit
  • Enkelit

Hallitukset toimivat Voimien alaisuudessa sekä yhteistyössä kuljettaessaan ihmiskunnalle siunauksia ja tietoa, niin että heidän uskotaan olevan tieteen ja taiteen insipiraation takana. Näillä enkeleillä sanotaan olevan kruunut ja valtikat.

Arkkienkelit ovat alimpien enkeleiden johtajia ja nimi arkkienkeli tarkoittaa ylienkeliä. Apokryfisten Tobitin ja Eenokin kirjojen mukaan heitä on seitsemän, joista Kirjoitukset suoraan mainitsevat Mikaelin (Dan. 10:13, Juud. 1:9) sekä Gabrielin. Muut arkkienkeleistä ovat Eenokin kirjan mukaan Uriel, Rafael, Raguel, Saraqael ja Remiel, joiden nimessä heprean kielen el-sana tarkoittaa Jumalaa. He ovat kansakuntien suojelijoita ja vartioita, joista Mikaelin sanotaan olevan Israelin suojelija (Dan. 12:1).

Viimeisenä ryhmänä ovat tavalliset enkelit, joilla ei mainita olevan siipiä ja he esiintyvät monesti ihmisen näköisinä, niin että Kirjoitusten mukaan muutamat ovat tietämättään pitäneet enkeleitä vierainaan. He toimivat aktiivisesti ihmisen kanssa, niin että osa heistä on lapsien ja uudestisyntyneiden uskovien suojelusenkeleitä sekä he kuljettavat kuolleet, joko taivaan paratiisiin tai kadotukseen. He olivat myös mukana todistamassa Messias Jeesuksen syntymää, ylösnousemusta, taivaaseenastumista sekä he tulevat olemaan mukana ylöstempauksessa sekä tulemuksessa maan päälle.

Angel-Gabriel-y-Daniel

”Ja kun olin sen kuullut ja nähnyt, minä lankesin maahan kumartuakseni sen enkelin jalkojen eteen, joka tämän minulle näytti. Ja hän sanoi minulle: ’Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi, profeettain, kanssapalvelija, ja niiden, jotka ottavat tämän kirjan sanoista vaarin; kumartaen rukoile Jumalaa’.” – Ilmestyskirja 22:8-9

”Älköön teiltä riistäkö voittopalkintoanne kukaan, joka on mieltynyt nöyryyteen ja enkelien palvelemiseen ja pöyhkeilee näyistään ja on lihallisen mielensä turhaan paisuttama eikä pitäydy häneen, joka on pää ja josta koko ruumis, nivelten ja jänteiden avulla koossa pysyen, kasvaa Jumalan antamaa kasvua.” – Kolossalaiskirje 2:18-19

Tänä päivänä New Age -uskonnon noustua monet ovat alkaneet palvoa enkeleitä, joka on erittäin vaarallista ”sillä itse saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi.” (2. Kor. 11:14) ja Kirjoitukset käskevät palvomaan Luojaa eikä luotuja, joita myös enkelit ovat.

Kun ihminen uudestisynty ylhäältä ja häneen tulee asumaan universumin Luoja Henki, niin hänelle annetaan lupaus jopa vallasta näidenkin enkeleiden ylitse. Kuinka mahtava onkaan universumin Luojan suunnitelma niille, jotka Häntä rakastavat. Joko sinä olet uudestisyntynyt?

glorious-rapture-day

”Vai ettekö tiedä, että pyhät tulevat maailman tuomitsemaan? Ja jos te tuomitsette maailman, niin ettekö kelpaa ratkaisemaan aivan vähäpätöisiä asioita? Ettekö tiedä, että me tulemme tuomitsemaan enkeleitä, emmekö sitten maallisia asioita?” – 1. Korintolaiskirje 6:2-3

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s