Heijastuksia tulevasta vuodelta 1933

Tässä Ristin Voitto -lehdestä vuodelta 1933 artikkeli, joka alunperin oli julkaistu Amerikassa ilmestyvästä ”Missions Vännen”-lehdestä samaiselta vuodelta. Tässä profetaallisessa artikkelissa katsotaan tuolloista maailman tilannetta 1930-luvun Suuren laman aikana, joka vaikutti myös Suomessa.

great-depression2soup line

”Te kylvätte paljon, mutta saatte vähän. Te syötte, mutta ette tule ravituiksi. Te juotte, mutta jano ei sammu. Te vaatetatte itsenne, mutta ei tule lämmin. Ja palkkatyöläinen panee työpalkan reikäiseen kukkaroon.” – Haggai 1:6

”Vuoden 1932 alussa toivottiin, että kaikkein pahin aika olisi ohi ja paremmat ajat koittaisivat pian. Mutta kaikki ennustukset raukesivat tyhjiin. Eivät ajat parantuneet, vaan pahenivat. Vuosi toi tullessaan enemmän ahdistusta, enemmän työttömyyttä, enemmän kärsimyksiä ja epätoivoa.

Ja nyt olemme siirtyneet toiseen vuoteen. Koko maailma näyttää käyvän kohti yhä suurempaa sekasortoa ja kaaosta; kysymys: ’Kuinka tämä päättyy?’ askarruttaa miljoonien ihmisten aivoja. Valtiomiehet, rahamiehet ja talous- sekä teollisuuselämän johtomiehet ovat erittäin toivottomia. He tunnustavat avuttomuutensa. Heillä ei ole minkäänlaista aavistusta tulevista asioista, vieläpä toiset kieltäytyvät arvaamastakin. Eurooppa on hirvittävässä asemmassa. Jos kirjoittasimme siitä, mitä Saksassa on kuluneen vuoden aikana tapahtunut ja mitä tällä maalla on juuri nyt odotettavanaan, siitä kertyisi useampia sivuja. Saksa on Euroopan sydän, ja Saksan luhistuminen merkitsisi koko Euroopan luhistumista. Englanti on yhtä ahtaassa asemassa. Monet moittivat Ranskan menettelytapoja, mutta sekin maa käy kohti pahaenteisiä tapahtumia. Pienemmät tasavallat ja kansat kärsivät toisten tavoin. Neuvosto-Venäjän kuuluisa viisivuossuunnitelma on epäonnistunut. Sen sisäinen tila on pahempi kuin mitä sanomalehtiuutiset mainitsevat.

Vielä pahempi on tilanne kaukaisessa idässä. Jaappanin menettely uhkaa mailman rauhaa. On vaikea kuvitella, mitä seurauksia tulee olemaan, jos syttyy toinen jättiläismäinen sota. Siitä tulee maailman mullistus, ja se voi puhjeta milloin tahansa. Miljoonat tarttuvat silloin aseisiin, ja koko Aasia hukkuu vereen. Kansainliitto heitetään arvottomana syrjään. Etelä-Ameriikan maitten hätä ei ole paljoa pienempi Euroopan yleistä hätää. Toinen vallankumous seuraa toistaan. Kommunismi koettaa saada ohjaksen käsiinsä. Laittomuus kaikkine seurauksineen ilmenee kaikkialla.

Sellainen on maailman tilanne uuden vuoden alussa. Mitä tämä kaikki merkitsee? Ne, jotka vielä pitävät Raamattua jumalllisena ilmestyksenä, voivat vastata tähän kysymykseen. He tietävät, että kaikki, mitä tapahtuu, on ennustettu Jumalan Sanassa. He tietvät, ETTÄ TÄMÄN AIKAKAUDEN ENNUSTETTU LOPPU ON OVEN EDESSÄ. He tietävät, että asiain uusi järjestys on pian koittava, ja että taivaan Jumala pystyttää valtakuntansa, ja vanhurskauden ja rauhan valtakunnan. Se alkaa silloin, kun Herra ilmestyy Öljymäelle. Hän on ainoa, joka voi pleastaa mailman täydellisestä perikadosta. Ja kun me Jumalan kansana tiedämme kaiken tämän, tiedämme myös sen, joka on meitä lähempänä kuin koskaan ennen, että HERRA JEESUS SAAPUU PILVISSÄ OMIANSA NOUTAMAAN, jolloin 1 Tess. 4:17,18 täyttyy. Siksi me edelleenkin odotamme uudistuvin toivein, että tänä vuonna mahdollisesti pääsemme katselemaan Kristusta, Vapahtajaamme, kasvoista kasvoihin.”

leipäjono

”Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla. Jos jotakin on, josta sanotaan: ’Katso, tämä on uutta’, niin on sitä kuitenkin ollut jo ennen, ammoisina aikoina, jotka ovat olleet ennen meitä.” – Saarnaaja 1:9-10

Artikkelin kuvaama tilanne on melkein identtinen meidän tilanteemme kanssa. Talous on sekasorrossa ja ennustukset paranevasta taloudesta ovat rauenneet yhtä lailla tyhjiin; ” enemmän ahdistusta, enemmän työttömyyttä, enemmän kärsimyksiä ja epätoivoa”. Ja kuten tuolloin, niin samalla tavalla ”valtiomiehet, rahamiet ja talous- sekä teollisuuselämän johtomiehet ovat erittäin toivottomia”. Ja kun he pelkäsivät Saksan luhistumista, niin samalla tavalla mekin pelkäämme Yhdysvaltojen luhistumista, mutta uskon että lopulta tulee Yhdysvalloille käymään kuten Saksalle, niin että sieltä nousee uusi maailman johtaja. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Tässä hengessä kirjoitetussa artikkelissa osatiin myös ennakoida tuleva sota ja synnytystuskat, jotka olivatkin ihmiskunnan historian verisimmät. Lopulta kuitenkin Israelin valtio syntyi ja artikkelin ennustamalla tavalla siirryimme uuteen aikakauteen – lopun aikaan ja viimeinen sukupolvi syntyi – kun Israel itsenäistyi vuonna 1948 sodan jälkeen. Mutta mekin voimme yhtyä artikkelin kirjoittajan sanoihin Messias Jeesuksen odotuksesta ja Hänen kasvojensa näkemisestä.

”Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin; sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa. Niin lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla.” – 1. Tessalonikalaiskirje 4:16-18

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s