Eblan muinainen kirjasto

Tutkijat Pettinato ja Matthiae löysivät savitauluarkiston 1975 Eblasta. Eblan kuninkaallisen palatsin tulipalossa paloi kivikoviksi n. 17 000 savitaulua ja sirpaletta. Koottua on saatu vasta 2500 taulua. Noin 2000 kokonaista taulua kertovat historiasta, hallitusmuodosta, politiikasta, uskonnosta ja tieteestä. Eblan arkistoista on löydetty muun muassa sumerilais-eblalaisia sanakirjoja ja sumerin kielen sanaluetteloita sekä ensyklopedioita, Lähi-idän maantieteellinen sanakirja eli luettelo 289 kaupungista. Nämä taulut sijottuvat vuosille 2400 – 2250 eKr ja ovat yksi merkittävin arkeologinen löytö, erityisesti tukien Kirjoituksia.

Middle East_2300bc

Ebla eli nykyinen Tell Mardikh sijaitsee Alepposta lounaaseen Syyriassa, Orontes-joen varrella.

Heprean sukulaiskieli

ebla_tablet

”Ja Aabrahamille syntyi Iisak. Iisakin pojat olivat Eesau ja Israel.” – 1. Aikakirja 1:34

”Minun isäni oli harhaileva aramilainen, joka meni Egyptiin, vähäinen joukko mukanaan, ja asui siellä muukalaisena ja tuli siellä suureksi, väkeväksi ja lukuisaksi kansaksi.” – 5. Mooseksen kirja 26:5

Taulut ovat pääasiallisesti kirjoitettu sumerialaisiaksi, mutta osa siitä on vielä tuntemattomalla kielellä. Tämä toinen Eblan savitaulujen kiilakirjoitus muistuttaa hepreaa, sillä siinä sanat kirjoittaa (k-t-b), kuningas (malikum), Aadam (a-da-mu) ja Eeva (h’à-wa) ovat lähes identtisiä heprean kielen kanssa ja tämä johdosta jotkut tutkijoista ovat vetäneet johtopäätöksen, että kyseessä on esi-heprealaiset.  Aabrahamia kutsutaankin viidennessä Mooseksen kirjassa harhailevaksi aramilaiseksi eli syyrialaiseksi. Muita Kirjoituksissa mainittuja nimiä savitauluissa ovat mm. Jabal, Abarama/Abraham, Eber, Bilhah, Ishmael, Esau, Mikael, Saul, Daavid ja Joona.

Lakeuden kaupungit

masada_panamoramic

”Silloin lähtivät Sodoman kuningas, Gomorran kuningas, Adman kuningas, Seboimin kuningas ja Belan, se on Sooarin, kuningas ja asettuivat Siddimin laaksossa sotarintaan heitä vastaan…” – 1. Mooseksen kirja 14:8

Savitaulut mainitsevat lakeuden kaikki viisi kaupunkia; Sodoma, Gomorra, Adma, Seboim ja Sooar, ja vieläpä samassa järjestyksessä kuin Kirjoitukset. Nyt nämä kaupungit ovat tuhoutuneet ja niistä on jäljellä vain tuhkaa. Nämä savitaulut mainitsevat myös muita Lähi-idän paikkoja kuten Damasko, Ashtaroth, Siinai, Jerusalem (Ye-ru-sa-lu-um), Hazor, Laakish, Gezer, Dor, Megiddo ja Joppa. Tämä on merkittävä todistus kaupungeista, jotka myös mainitaan Kirjoituksissa.

Luomiskertomus

Nebula_nasa_pic

”Alussa loi Jumala taivaan ja maan.
Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä.
Ja Jumala sanoi: ’Tulkoon valkeus’. Ja valkeus tuli. Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä.
Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, ensimmäinen päivä.”
– 1. Mooseksen kirja 1:1-4

”Taivaan ja maan herralle:
maata ei ollut, sinä loit sen
päivänvaloa ei ollut, sinä loit sen
aamunvaloa et ollut [vielä] tehnyt.”

Edellä oleva luomiskertomus on löydetty kolme kertaa savitauluista. Se on melkein identtinen Kirjoituksien luomiskertomuksen kanssa ja todistaa, että tuolloin osa ihmisistä on palvonut vain yhtä taivaan ja maan Luojaa, joka loi maailmankaikkeuden tyhjästä eli ex-nihilo. Tämä on erittäin merkittävä, sillä tavallisesti ajatellaan tuolloin olleen vain käsityksen monijumalaisuudesta sekä kaaottisesta maailman alkutilanteesta.

3 comments on “Eblan muinainen kirjasto

 1. Hei! Kiitos näistä asiallisista ja hyvistä sivuista. Mutta harmittaa nuo mainokset tuossa monella sivulla. Ja ne ovat siis meidän asiaamme vastaan. Onko mitenkään mahdollista saada ne pois näiltä sivuilta. Nyt sellainen joka häälyy hengellisissä asioissa voi klikkailla näiltä sivuilta suoraan niille sivuille. Siunausta sinulle.

  Tykkää

  • Rauhan tervehdysmö.

   Mainokset tulevat WordPressistä ja Google valikoi mainokset. Ruksista yläkulmassa voit ilmoittaa Googlelle sopimattomasta mainoksesta, jolloin vastaisen varalle Googlen pitäisi oppia laittamaan eri mainoksia.

   Olen jossakin vaiheessa ostanut mainokset pois, mutta nyt se ei ole voimassa enää. Pitää harkita, että jos ostaisin tuon palvelun jälleen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s