Messiaan tulemuksen mysteerit

Mitä tapahtui 2014 vuotta sitten? Näinä päivinä Messias Jeesuksen syntymään liittyvästä talvijuhlasta Joulusta on tullut kyseinalainen juhlapyhä, niin Hänen seuraajille kuin kieltäjillekin, jossa sekoittuvat tosiasiat ja perinteet. Niin ikään on suuri sekaannus siitä, milloin Jeesus todella syntyi ja ketä oikeasti olivat itämaan tietäjät. Tässä artikkelissa tutkitaan noita Messiaan syntymään liittyviä mystereitä, sillä onhan kyseessä kuitenkin niinkin merkittävä ajankohta, että laskemme yhteiskunnassammekin vuosilukumme yhä siitä hetkestä.

”Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.” – Jesaja 7:14

Messiaan mysteerinen syntymä

nativity-story

”Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana… Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.” – Luukas 2:1-7

Jeesuksen syntymä kaikkinensa on suuri mysteeri aina hedelmöittymisestä hänen syntymäänsä ja sen tarkasta ajankohdasta aina itämaan tietäjien tulemiseen. Ja asia ei auta yhtään se, että tiedämme kalenterissamme olevan virheen, että ajanlasku muuttui tuolloin ja että historialliset tiedot ovat vähintääkin epäselviä, mutta Kirjoituksista ja historiallista tiedoista voimme kuitenkin löytää vinkkejä mysteerien ratkaisemiseksi.

Augustus oli Rooman imperiumin ensimmäinen keisari, joka tuli tunnetuksi siitä, että hän onnistui siirtämään veriset sisällissodat ulkopuolelle verisiksi sodiksi ja hänen aikanaan vallitsi Pax Romana -rauha. Hän hallituskautensa alkoi 43 eKr kun hänet nimitettiin senaattoriksi ja se kesti hänen kuolemaansa saakka 19.8.14.

Kirkkoisäksi kutsuttu Iranaeus (130–202) kirjoittaa, että Jeesus syntyi keisari Augustuksen 41. hallitusvuonna, jolloin syntymä ajoittaa ajankohtaan 2 eKr.

Toinen kirkkoisäksi kutsuttu Tertullianus (155–230) kirjoittaa puolestaan, että keisari Augustus alkoi hallita 41 vuotta ennen Jeesuksen syntymää ja hallitsi 15 vuotta sen jälkeen, jotka molemmat asettavat ajankohdaksi 2 eKr kun otamme huomioon ettei 0 vuotta lasketa. Tertullianus mainitsee ajankohdasta lisäksi, että se tapahtui 28 vuotta Egyptin kuningattaren Kleopatran kuoleman jälkeen 30 eKr, joka myös asettaa vuodeksi 2 eKr.

Kirkkohistorioitsija Eusebios (275–339) puolestaan kertoo, että Jeesus syntyi 42. keisari Augustuksen hallitusvuonna ja 28 vuotta Egyptin kukistumisen jälkeen, joka tapahtui Kleopatran kuoltua 30 eKr. Tuo 42. hallitusvuonna kesti 1 eKr syksystä 2 eKr syksyyn, jolloin ajankohta näille molemmille laskemille on myös 2 eKr.

Keisari Augustuksen seuraajaksi vuodesta 14 jKr lähtien tuli keisari Tiberius, jonka 15. hallitusvuonna aloitti palvelustyönsä viimeinen Vanhan liiton profeetta Johannes Kastaja (Luuk. 3:1). Kirjoituksien mukaan hänen täytyi olla 30 vuotias (4. Moos. 4:3) ja koska hän Jeesuksen serkkuna syntyi samana vuonna Hänen kanssaan, niin myös tämän mukaan Jeesus syntyi 2 eKr.

Miksi sitten yleisesti ajankohdaksi ilmoitetaan aikaisempi ajankohta 7-4 eKr? Tähän liittyy edellä mainittu profeetta Johannes Kastaja.

elizabeth_baby

Herodeksen, Juudean kuninkaan, aikana oli pappi, nimeltä Sakarias, Abian osastoa. Ja hänen vaimonsa oli Aaronin tyttäriä, ja tämän nimi oli Elisabet… enkeli sanoi hänelle: ’Älä pelkää, Sakarias; sillä sinun rukouksesi on kuultu, ja vaimosi Elisabet on synnyttävä sinulle pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Johannes… Ja hän käy hänen edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan.”’.” – Luukas 1:5

Juutalaisen historiotsija Josefus Flaviuksen kertoo, että Herodes Suuren kuolemaa edelsi auringonpimennys ja joka olisi tapahtunut 13.3 4 eKr, mutta todennäköisesti auringopimennys tapahtuikin 29.12 1 eKr. Juutalainen Magillath Ta’anith -käärö kertookin, että kuningas Herodes kuoli 14.1 vuonna 1 jKr.

Johannes Kastajan isä oli temppelissä palvelusta suorittava pappi Sakarias ja hän oli Abian osastoa, joka oli 8. osasto yhteensä 24 osastosta, jotka kuningas Daavid asetti palvelemaan temppelissää jokainen viikon kerrallaan (1. Aik. 24:7-19). Temppelin tuhoutuessa  5.8.70 oli ensimmäinen osasto juuri aloittanut ja siitä taaksepäin voidaan laskea, että Abian osasto lopetti palveluksensa 13.7. 3 eKr ja näin ollen Johannes Kastaja syntyi 9 kuukautta myöhemmin pääsiäisenä 2 eKr.

Yhä tänäkin päivänä juutalaiset odottavat pääsiäispäivänä profeetta Elian ilmestyvän, sillä se he asettavat pääsiäispäivänä Kos shel Eliyahu ha-Navin eli profeetta Elian kupin pääsiäispöytään.

Voimmeko tietää tarkemmin, milloin Jeesus syntyi 2 eKr?

”Ja niiden päiväin perästä Elisabet, hänen vaimonsa, tuli raskaaksi ja pysytteli salassa 5 kuukautta… 6. kuukautena sen jälkeen Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria.” – Luukas 1:24-27

Koska Johannes syntyi siis keväällä todennäköisesti pääsiäispäivänä juutalaisen kalenterin mukaan 1. kuukautena 15 päivänä, niin 6 kuukautta myöhemmin syntynyt Jeesus syntyi todennäköisesti Lehtimajajuhlan aikaan 7. kuukauden 15 päivänä (3. Moos. 23:1-44). Kirjoitukset käyttävätkin samaa kreikan kielen skenoo-sanaa Jeesuksen vaelluksesta keskuudesssamme (Joh. 1:14), kuin mitä käytetään Vanhan liiton Kirjoituksissa lehtimajasta.

Tieteilijät Messiasta etsimässä

The_three_magi

”Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ’Missä on se äskettäin syntynyt juutalaisten kuningas? Me näimme hänen tähtensä nousevan ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitusta’. Sen kuullessaan kuningas Herodes pelästyi ja hänen kanssaan koko Jerusalem.” – Matteus 2:1-3 (RK)

Messias Jeesuksen synnyttyä tuli tietäjiä katsomaan ja kun he kysyivät kuningas Herodekselta tästä Messias Kuninkaasta, niin Herodes säikähti pahan päiväisesti. Miksi tietäjät säikäyttivät hänet?

Tietäjät eivät olleet ketä tahansa viisaita miehiä, vaan he olivat Parthian imperiumin Maageja. Parthian imperiumi (247 eKr – 224 jKr) hallitsi Jeesuksen päivinä nykyisen Iranin ja entisen Persiaan alueella haastaen jopa mahtavan Rooman valtakunnan, joka ei koskaan vallannut Parthian imperiumia.

Parthialaisille tietäjät vaikuttivat vahvasti Lähi-idän alueella ja heillä oli käytännössä valta sanella, kuka Juudeaa hallitsisi ja kuningas Herodes itse oli lahjonut tiensä kuninkuuteen ja oli syystäkin pelästynyt, vaikka muuten hän toimi niin raakalaismaisesti kaikkia mahdollisia haastajiaan kohtaan että hän tapatti jopa oman vaimonsa ja lapsensa.

Tutkimusmatkailija Marco Polo 1200-luvulla käydessään nykyisen Iranin alueella Persiassa löysi Saveh nimisen kaupungin (100km lounaaseen Teheranista), jossa hän löysi kolmen tietäjän haudat. Parthian imperiumin aikana tuota kaupunkia kutsuttiinkin nimellä Saavakineh ja se oli imperiumin yksi tärkeimmistä solmupisteistä. Marco Polon mukaan Savehissa sanottiin myös olleen yksi suurimmista kirjastoista, ennen kuin mongoolit tuhosivat sen.

”Persiassa on kaupunki nimelä Saveh, josta kolme itämaan tietäjää lähtivät liikkeelle palvoakseen Jeesus Kristusta. Täällä myös he makaavat haudattuna kolmeen suureen ja kauniiseen hautakammioon. Hautakammioiden yläpuolella ovat neliskanttiset rakennukset, joissa on kauniilla käsityöllä tehdyt kupolit. Toinen toisensa vieressä. Heidän ruumiinsa ovat yhä kokonaiset, ja heillä on hiukset ja parrat. Yksi oli nimeltään Balthasar, toinen Caspar ja kolmas Melchior.

[…] Asukkaat julistivat että menneinä päivinä kolme tämän maan kuningas lähtivät palvomaan vastasyntynyttä profeetta ja ottivat mukaansa kolme tuliasta; kultaa, suitsukkeita ja mirhaa, selvittääksen olisiko tämä profeetta jumala, maallinen kuningas vai parantaja. Sillä he sanoivat: ’Jos hän ottaa kultaa, hän on maallinen kuningas; jos suitsukkeita, jumala; jos mirhaa, paranta.”Marco Polon matkat

Kirjoituksissa tietäjien lahjat kuvaavat Messias Jeesuksen kuninkuutta (kulta), pappeutta (suitsukkeet) ja voittoa kuolemasta (mirha). Joka tapauksessa tietäjiä voidaan hyvällä syyllä sanoa kuninkaantekijöiksi, joilla oli käytännössä valta yli Herodeksen.

”Silloin lähettivät Nebusaradan, henkivartijain päällikkö, Nebusasban, ylimmäinen hoviherra, Neergal-Sareser, ylimmäinen tietäjä, ja kaikki muut Baabelin kuninkaan ylimmäiset…” – Jeremia 39:13

Muinaisen babylonian kuningas Nebuchadnezzarin päivinä 600 vuotta ennen Jeesuksen syntymää tuo kuningaskunta hallitsi nykyistä Lähi-idän aluetta aina Egyptistä saakka nykyisen Iranin alueelle asti. Kuninkaan ylimmäinen johto jakaantui kolmeen osastoon; sotilaallinen (henkivartijain päällikkö), byrokratia ja palvelut (ylimmäinnen hoviherra) sekä uskonnollis-tieteellinen (ylimmäinen tietäjä). Tällainen jaottelu on yhä nähtävissä meidänkin ajassa ministeröissä.

Heprean kielinen sana tietäjästä on mag, josta saadaan kreikan kielinen tietäjää tarkoittavaa magus-sana ja meidän kielemme maagia tarkoittava sana.

daniel_bible

”Beltsassar, sinä tietäjäin päämies, jossa minä tiedän olevan pyhien jumalien hengen ja jolle mikään salaisuus ei ole liian vaikea!” – Daniel 4:9

Tuolloin Nebuchadnezzarin päivinä tietäjien johtajaksi nousi universumin Luojan yhteydessä elänyt suuri profeetta Daniel. Hänestä tuli toisin sanoen suuri tiedemiesten johtaja ja hän sai elää koko Lähi-itää hallinneen kuninkaan arvostuksessa hienossa hovissa. Ja aivan kuin tänäkin päivänä, niin tuon ajan tiedemiehet olivat neuvonantajia ja analyytikkoja valtakunnan päättäjille eikä tietäjien valta tulevina sukupolvina himmennyt.

Kun nämä tietäjät sitten satoja vuosia myöhemmin tulivat katsomaan Messias Kuningasta vaarallisen ja pitkän matkaan takaa, niin he tekivät sen koska tunsivat muinaiset Kirjoitukset ja niiden ennustukset tulevasta Messiaasta, joka tulisi syntymään erikoisella tavalla ilman maallista isää neitseestä.

Mikä olikaan se vuodenaika, kun neitsyt tuli raskaaksi ja universumin Luoja tuli Marian kohtuun?

Valon ja ilon talvijuhla

hannukkah_winter

Ottakaa vaari, kuinka käy tästä päivästä lähtien eteenpäin, 9. kuun 24. päivästä, Herran temppelin perustamispäivästä, lähtien. Ottakaa vaari!” – Haggai 2:18

520 vuotta ennen Jeesuksen syntymää profeetta Haggain ja Kuningas Dareioksen päivinä kirjoitettiin säädös, että juutalaisen kalenterin 9. kuukauden 24. päivä olisi universumin Luojan temppelin perustamispäivä, mutta tätä ei kuitenkin juhlittu juhlana vielä pitkään aikaan.

Vasta satoja vuosia myöhemmin 165 vuotta ennen Jeesuksen syntymää, kun juutalaiset makkabealaiset valtasivat Jerusalemin temppelin takaisin kreikkalaisilta, alettiin viettämään temppelin vihkimisen muistojuhlaa Hanukkaa.,Näistä tapahtumista kertoo yksityiskohtiasesti Kirjoituksien ulkopuoliset apokryfiset Makkabilaiskirjat.

Hanukka nimi tarkoittaa vihkimistä ja se sijoittuu meidän kalenterissamme vuodesta riippuen joko marraskuulle tai joulukuulle, ja sitä vietetään yhteensä 8 päivää. Numerona 8 kuvaa uudistumista ja Jeesuksen nimen kreikan kielinen Ιησους-nimen lukuarvo onkin 888, joka kuvaa täydellistä uudistumista eli hengellistä uudestisyntymistä.

Hanukka on juutalaisille erityinen valon ja ilon juhla, jolloin he koristelevat kotinsa paperinauhoilla, Daavidin tähdillä ja paperikynttilöillä. Jokaisen päivän aikana lisätään yksi uusi kynttilä Hanukka-kynttelikköön, kunnes lopulta palaa yhdeksän kynttilää. Noina kahdeksana päivänä he antavat lapsilleen joko rahoja (gelttejä) tai lahjoja.

Voimmekin havaita, että Hanukka muistuttaa paljon meidän Joulua ja tänä vuonna se alkaakin 16. päivä joulukuuta ja päättyy 24. päivä joulukuuta, jolloin on meidän kalenterissamme jouluaatto. Mutta onko soveliasta viettää tällaista talvijuhlaa ja viettikö Jeesus itse sitä?

gospjoh1

”Sitten oli temppelin vihkimisen muistojuhla Jerusalemissa, ja oli talvi. Ja Jeesus käyskeli pyhäkössä, Salomon pylväskäytävässä.” – Johannes 10:22-23

Kirjoitukset kertovat, että Jeesus itse oli paikalla Jerusalemissa ja erityisesti temppelissä Hanukkaan aikaan talvella, jolloin juutalaiset halusivat saada selville onko Hän todella Jumalan Poika.

Koska Jeesus syntyi todennäköisesti Lehtimajajuhlan aikaan syksyllä, niin silloin Hän tuli maailmaan juuri Hanukkan aikana joka meidän kalenterissamme on joulun aikana. Aivan kuten juutalaiset juhlivat tuolloin temppelin vihkimistä, niin Messias Jeesuksen seuraajatkin voivat juhlia sitä että tuolloin universumin Luojan Poika tuli maailman neitsyt Marian kohtuun.

Hyvää Joulua!

joulu_evankeliumi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s