Pedon yhteiskunta nousee

Edellisessä artikkelissa käytiin läpi mitenkä muinaisien Kirjoituksien ennustama pedon teknologia on jo täällä. Tässä artikkelissa käydään laajemmin läpi niitä teknologisia tavoitteita yhteiskunnan tasolle, joiden päälle tuleva pedon valtakunta on rakentumassa parasta aikaa ja jonka kynnyksellä me elämme tänään. Muista, kaikki mistä luet tässä artikkelissa on joko jo arkipäivää tai niitä koekäytetään kehityslaboratoorioissa.

”Neljäs peto on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle, erilainen kuin kaikki muut valtakunnat. Se syö kaiken maan ja tallaa ja murskaa sen.” – Daniel 7.23

Ajattelevat ja keskustelevat koneet

SyNAPSE

”Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.” – Ilmestyskirja 13:15

Tietotekniikan mahdollistaa mikrosiru, jonka peruskomponentti on transistori, mikä yksikertaisuudessaan on ON/OFF -kytkin. Tämä tekniikan mullistanut puolijohdokomponentti keksittiin vuonna 1947, samana vuonna kuin Kirjoituksien viimeinen sukupolvi syntyi ja Israel palasi maailmankartalle melkein kahden tuhannen vuoden jälkeen.

Viimeisen lähes 70 vuoden aikana ei teknologia ole vielä ottanut suurta harppausta, vaan nanoteknologian mikrosirut toimivat yhä transistoriin perustuen. Nyt kuitenkin olemme mullistuksen kynnyksellä, kun uudet aivojen toimintaa jäljittelevät synaptiset sirut tekevät tuloaan, kuten tämä Digitodayn artikkeli kertoo IBM:n uudesta Synapse-sirusta, jonka kehittämistä on  Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin alainen tutkimuslaitos Darpa rahoittanut 53 miljoonalla dollarilla.

”Yhdysvaltalainen it-jätti IBM esitteli tavallisesta poikkeavan mikrosirun. Synapse edustaa niin kutsuttua kognitiivista tietojenkäsittelyä ja jäljittelee aivojen toimintaa. [Darpa] on tukenut siruhanketta kymmenillä miljoonilla. On siis tuskin kaukaa haettua sanoa, että Synapse saattaa avittaa jonain päivänä myös sotilaita taistelutantereilla tavalla tai toisella. IBM:n mukaan Synapse-siru voi aloittaa valtavien neuraaliverkkojen aikakauden.”

EU rahoittaa miljardilla eurolla Human Brain -projektia, johon on mukana myös suomalaisia aivotutkijoita. Tarkoituksenaan heillä on ymmärtää ihmisten aivojen toiminta, joiden varaan tuleavisuudessa voidaan rakentaa niin lukemista kuin kirjoittamista liittyviä sovellutuksia eli toisin sanoen oppia lukemaan ja säätelemään ihmisten ajatuksia kirjaimellisesti. Lopullisena tarkoituksena on tietenkin kehittää täydellinen tekoäly.

Kun siis ihmisten aivotoimintaa jäljittelevät sirut tulevat ja ovat jo osittain täällä, ne tarvitsevat myös kyvyn kommunikoida keskenään. Tämä on huomioitu jo uusien automatisoitujen autojen kohdalla.

Google-Self-Driving-Prototype-Illustration

”Vaunut syöksyvät kaduille, ryntäävät toreilla sinne tänne, loistavat kuin soihdut, kiitävät kuin salamat.” – Naahum 2:4 (1992)

Vuonna 1933 edesmennyt William Branham näki näyssä, että sotien jälkeen tulisi tapahtumaan teknologinen vallankumous ja että tulevaisuuden auto olisi aivan erilainen kuin tuolloin.

”Näky autosta, joka on munan muotoinen ja siinä on muovinen katto, kulkien kauniisti moottoritietä täydellissä kauko-ohjauksessa. Autossa ei ole ohjauspyörää ja matkustajat pelasivat jotakin Tammi-pelin tapaista peliä.”

Tämä on todellisuutta tänään ja siitä kuinka pitkällä kehitys jo on, kertoo Continental Rengas Oyn toimitusjohtaja Pauli Mikkola ennustaa automatisoitujen autojen tulemisen jo lähivuosien aikana liikenteeseen. Hän huomio myös sen, että tulevaisuuden autot tulevat keskustelemaan keskenään!

”Saimme kaksi vuotta sitten ensimmäisenä autoalan toimijana luvan testata automatisoitua ajamista yleisessä liikenteessä Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Vuonna 2020 teknologia on kehittynyt jo niin pitkälle, että kuljettajan on tarpeen osallistua auton etenemiseen vain hetkittäin. Vuonna 2025 autojen liikkuminen on täysin automatisoitua eikä kuljettajan tarvitse puuttua auton liikenteessä etenemiseen lainkaan. Autojen välinen kommunikointi on niin pitkälle kehittynyttä, että liikennevaloista voidaan luopua.” – toimitusjohtaja Pauli Mikkola

Eduskunnalle kesällä vuonna 2013 annettu innovaatiotutkijoiden tekemä Radikaalit teknologiset ratkaisut -muistio kertookin, että tällaisten robottiautojen kehittäminen on niin pitkällä että käytännön sovellutuksia on jo useita työkäytössä.

”Suljetuilla alueilla, kuten kaivosalueilla, satamissa ja varastoissa, monet ajoneuvot jo toimivat ilman kuljettajaa. Viimeisenä kehityksenä useat USA:n osavaltiot ovat antaneet kuljettamattomille autoille kokeilulupia julkisilla teillä ajamiseen… Teknologiakehittäjistä pidimmällä vaikuttaa olevan Google, jonka varustamat kuljettajattomat autot ovat ajaneet USAn teillä jo 800.000 kilometriä.”

terminator

”Heittoaseitten välitse ne syöksyvät pysähtymättä. He eivät haavoitu. Kaupunkiin ne hyökkäävät, ryntäävät muurille, nousevat taloihin, tulevat ikkunoista sisään kuin varas.” – Joel 2:8-9 (K. Syvännön mukaan)

Onko olemassa uhkakuvia, jos kehitämme uudenlaisten sirujen ja teknologioiden kautta tekoälyn, joka kykenee itsenäisesti toimimaan ja jopa tekemään päätöksiä? Cambridgen yliopiston professori Stephen Hawking, Tesla Motorsin perustaja Elon Musk ja nyt myös Microsoftin perustaja Bill Gates vastaavat tähän kysymykseen vakavalla äänenpainolla.

”Potentiaaliset hyödyt ovat valtavat. Kaikki, mitä sivilisaatiolla on tarjota, on peräisin ihmisen älykkyydestä… Onnistuminen tekoälyn luomisessa olisi suurin tapahtuma ihmiskunnan historiassa. Valitettavasti se saattaa olla myös viimeinen, ellemme opi välttämään riskejä.” – professori Stephen Hawking

”Olen entistä taipuvaisempi ajattelemaan, että asiaa pitäisi jotenkin säännellä ehkä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, jotta emme tee jotain hyvin typerää. Tekoäly tarkoittaa paholaisen kutsumista.” – toimitusjohtaja Elon Musk

”Olen leirissä jossa ollaan huolestuneita super älykkyydestä. Ensin koneet tekevät paljon töitä puolestamme ja eivät ole super älykkäitä. Tuon pitäisi olla positiivista jos voimme hallitsemme sitä hyvin. Muutaman vuosikymmenen tuon jälkeen älykkyydestä tulee tarpeeksi vahva olemaan huolenaihe. Olen samaa mieltä Elon Muskin kanssa ja joiden muiden kanssa tästä ja en ymmärrä miksi jotkut ihmiset eivät ole huolestuneita.” – hallituksen puheenjohtaja Bill Gates

Kuten Tesla Motorssin Elon toteaa, niin tekoälyn toteuttaminen voi todellakin olla paholaisen kutsumista esille, jos se saa tarpeeksi suuret mittasuhteet, kuten Kirjoitukset kertovat että neljännessä valtakunnassa on armeijana kyborgi-armeija. Kuinka suurista mittasuhteista on todella kyse?

Uusi internetin tulemus

InternetOfThings

”Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.” – Ilmestyskirja 13:7

Jo nyt iso osa kaupasta tehdään internetissä, se pyörittää kaikki vero- ja pankkitiedot, siellä on talletetut pilvipalveluun valokuvat, siellä on uutiset ja sää, ja siellä on kohta koko elämä. Ja nyt parasta aikaa luet tätä tekstiä internetistä, mutta se tulee laajenemaan vielä merkittävästi.

Suuren IT-jätin Sun Microsystemsin varatoimitusjohtaja John Flower toteaa tiivistetysti, että ”kustannusten halpeneminen mahdollistaa melkein kaikkien esineiden liittämisen nettiin. Ihmisten käsitys internetistä tulee muuttumaan täysin, kun kaikki on kytketty nettiin”.

Asiantuntijat Konecranesin Pekka Lundmark ja Tiedon Jarmo Laine kertovat, kuinka suuresta mullistuksesta teollisessa internetissä eli asioiden internetissä (IoT) tai koneesta-koneelle (M2M) teknologiasta todella on kyse.

”Internet of Things, asioiden internet, on laajempi käsite kuin teollinen internet, joka tuo koneet, datan ja ihmiset älykkäästi yhteen. Teollinen internet synnyttää uudentyyppisiä ekosysteemejä. Siinä vaiheessa, kun koko toimitusketju on kytketty älykkäästi yhteen, laitteet tilaavat omat varaosansa ilman, että asiakkaan tarvitsee puuttua asiaan. Konecranesin strategiassa teollinen internet on numero yksi. Vuonna 2020 kaikki laitteemme ovat älykkäitä, eli teollinen internet on mukana kaikessa mitä tarjoamme asiakkaillemme.” – toimitusjohtaja Pekka Lundmark

”Sensoreiden hinnan lasku ja koon pieneneminen yhdistettynä niiden älyn kasvuun ja helppoon integroitavuuteen mahdollistavat älykkäämmät laitteet myös teollisuuskäytössä. Sensoreiden avulla esimerkiksi osan kulumista tai laitteen käyttödataa on helppo mitat. Sensorit pystyvät viestimään ja vastaanottamaan tietoa langattomasti ja kontrolliyksiköt ovat kehittyneet niin, että ne voidaan kytkeä internetiin, jolloin laitteen kanssa voidaan kommunikoida mistä tahansa, milloin tahansa.” – pääarkkitehti Jarmo Laine

brain_implant

”Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.” – Ilmestyskirja 13:16-17

Uusi internet on ”missä tahansa, milloin tahansa” ja ”mukana kaikessa”. Nämä ovat vahvoja sanoja ja Digian Oyj:n Tuomo Permikangas kertoo, kuinka tämä voi  liittyä myös sinuun eräänä päivänä – kirjaimellisesti.

”Tiivistetysti kyse on siitä, että jatkossa tiedämme hyvin tarkalla tasolla, mitä ympärillämme tapahtuu ja mitä meissä itsessämme fysiologisena olentoina tapahtuu – mikä oli ruumiimme lämpötila tiettynä hetkenä kymmenen vuotta sitten, minkälainen unen laatumme oli, kuinka monta hengenvetoa kunakin minuuttina elämässämme olemme vetäneet. Kuulostaa scifiltä, mutta edellä kuvatut esimerkit ovat mahdollisia jo nyt. Ja parhaillaan on käynnissä kilpajuoksu siitä, kuka onnistuu ensin viemään IoT-ratkaisut pisimmälle. Pitkälle ulottuva tarkka historiatieto mahdollistaa entistä tarkemman ennakoinnin. Kun järjestelmät ohjaavat päivittäistä toimintaa, se tuottaa tehokkaampaa toimintaa sekä kannattavampaa bisnestä.” – avainasiakaspäällikkö Tuomo Permikangas

Sykemittarit, älykellot ja virtuaalilasit ovat vasta esimakua siitä, kuinka lopulta ihminen itse kytketään internettiin. Internet haluaa tuntea sinut, sinun halusi ja sinun salaisuuteesi.

Massadata haluaa tuntea sinut

800_RTX10ZB5

”[Pedon] tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.” – 2. Tessalonikalaiskirje 29-10

”Massadata eli big data kuulostaa negatiiviselta ja pelottavalta, mutta enimmiltä osiltaan se ei sellaista ole. Päättäjien on otettava massadata ja sen hyödyntäminen omakseen.” – EU komissaari Neelie Kroes

Maailmassa tuotetaan joka minuutti 1,7 miljoonaa miljardia tavua dataa. Se vastaa 360 000:ta DVD-levyä, eli henkeä kohti tuotetaan joka päivä yli kuusi megatavua dataa. Dataan liittyvän sektorin kasvuvauhti on 40 prosenttia vuodessa eli seitsenkertainen verrattuna tieto- ja viestintämarkkinoihin kokonaisuutena, kuten Euroopan komissio toteaa. Mutta onko tällainen massadata eli tietojen keruu vaaratonta, kuten EU komissaari Neelie Kroes vakuutteli?

Virolaisen it-yrityksen Nortalin big data -asiantuntija Lauri Ilison kertoo seuraavasti siitä, kuinka massadatan avulla voidaan jopa seurata, että käyttääkö ihminen rahansa ”oikein”.

”Vaikuttaa siltä, että osalla sosiaaliturvaa väärin käyttävistä on tiettyjä ominaisuuksia. He tekevät tiettyjä asioita esimerkiksi internetissä. Tähän asti he ovat voineet tehdä mitä tahansa ilman, että tiedot integroitaisiin sosiaaliviraston tietojen kanssa. Voimme selvittää esimerkiksi, että vuosittain henkilö ajaa autolla aika paljon. Paljon enemmän kuin tulot sosiaaliturvasta riittäisivät. Jos sosiaalitukea saavan käyttäytymisessä on jotain outoa, voi olla, että se ei ole oikein.” – asiantuntija Lauri Ilison

Haluaisitko sinä, että yhteiskunta tietäisi montako tikkaria ostit kaupasta ja käytitkö rahasi ”väärin”? Mutta kuinka tarkasti massadatalla voidaan valvoa ihmisiä ja yhteiskuntaa?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tutkija Joonas Tuhkuri on julkaissut raportin massadatan käytöstä, jossa hän huomasi Google-hakujen perusteella pystyvän ennustamaan työttömyyden kehittymisen.

”Suomessa tehdään päivittäin 30 miljoonaa Google-hakua. Olemme ETLAssa rakentaneet automaattisen ennustemallin ETLAnow. ETLAnow-malli tuottaa automaattisesti päivittäin ennusteen nykyhetken ja lähitulevaisuuden työttömyysasteesta. Se hyödynää reaaliaikaista tietoa Suomessa tehdyistä työttömyyteen liittyvistä Google-hauista sekä tuoreimpia Tilastokeskuksen tietoja työttömyydestä. ETLAnow pyrkii hyödyntäen Big Dataa, tässä tapauksessa nykyhetken Google-hakuja, tarjoamaan nopean ja ajankohtaisen tilannekuvan työttömyydestä päätöksenteon tueksi.” – tutkija Joonas Tuhkuri

Entäpä jos sana työttömyys korvaisi edeltävässä lainauksessa millä tahansa poliittisella tai uskonnollisella sanalla? Voitaisiinko sitäkin seurata vai joko sitä seurataan? Ja kuka tämän kaiken rahottaa?

TowerofBabelEU

Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä.” – 1. Mooses 11:6

Datan hyödyntämismahdollisuudet ja Big datan potentiaali ovat nousseet vahvasti esille EU:n digitaalistrategiaan ja uuteen Horisontti 2020 -ohjelmaan liittyvissä hankkeissa ja rahoitusinstrumenteissa. Big data ja avoin data ovat komission kasvua ja uusia työpaikkoja hakevan Digital Agenda for Europe -kärkihankkeita.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelma on maailman suurin tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma, jonka koko on lähes 80 miljardia euroa vuosille 2014-2020. Vertailulukuna tuolle 80 miljardille Microsoftin Nokia kauppa, jossa se osti matkapuhelimet 5,44 miljardilla eurolla eli vain 7% verrattuna EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoitukseen.  EU:sta on siis tullut massadatan maailman suurin edistäjä ja samalla sen kehityksen ohjaaja, joka vetää naruista. Näin Kirjoitukset kertovatkin, että viimeinen valtakunta nousee uutena Rooman valtakuntana Euroopan sydämestä.

Ja tavallinen rahvas saadaan luovuttamaan datansa ja omaksumaan uudet sensorit tietenkin helpoiten ”huvin vuoksi”. Näin tapahtui jo sosiaallisen median (Facebook, Twitter jne.) sekä pilvipalveluiden (Google Cloud, Apple iCloud, Microsoft Onedrive jne.) kohdalla, niin että ne ovat saaneet ihmiset luovuttamaan Internettiin käytännössä kaikki heidän henkilötietonsa, yksityiset kuvansa ja jopa suurimmat salaisuutensa. Näin käy myös Big Datan -kohdalla.

Tulevaisuus on täällä. Pelilauta on asetettu. Nappulat ovat paikoillaan.

Oletko sinä valmis valtavaan muutokseen?

christian_worship

”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta.” – Johannes 1:12-13

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s