Kaksi Kuvaa Messiaasta

jesus-lion-lamb

Juhlat Messiaan Esikuvina
”Herran juhla-ajat, joiksi teidän on kuulutettava pyhät kokoukset, minun juhla-aikani, ovat nämä.” – 3. Mooses 23:2

Jumala sääti seitsemän juhlaa, jotka ovat esikuvia Messiaalle eli Hänen Pojalleen. Nämä juhlat voidaan jakaa kolmeen osaan; kolme kevään juhlaa, yksi kesän juhla ja kolme syksyn juhlaa. Näistä Jeesus ensimmäisellä tulemuksellaan täytti kolme kevään juhlaa, Pyhä Henki neljännen kesän juhlan ja kolme syksyn juhlaa ovat vielä täyttymättä. Jeesus itse sanoikin lehtimajajuhlan tultua opetuslapsille näin: ”Minun aikani ei ole vielä tullut; mutta teille aika on aina sovelias. Teitä ei maailma voi vihata, mutta minua se vihaa, sillä minä todistan siitä, että sen teot ovat pahat. Menkää te ylös juhlille; minä en vielä mene näille juhlille, sillä minun aikani ei ole vielä täyttynyt.” (Joh. 7:6-8). Kevään juhlat kertovat orjuudesta pääsemisestä, sovituksesta ja uudesta alusta. Kesän Helluntai juhla taas kertoo suuresta ilon ja onnen ajasta. Syksyn juhlien teemana on elonkorjuu sekä niitä seuraavat isot juhlinnat.

Kärsivä Palvelija
palm_sunday

”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.” – Sakarja 9:9

Kevään juhlat alkavat Pääsiäisjuhlalla (Pesach, 3. Moos. 23:5), jota juhlitaan karitsan veren tuoman pelastuksen merkiksi ja (synnin) orjuudesta pääsemiseksi. Jeesus oli tuo uhrikaritsa.

Seuraava kevään juhlista on Happamattoman leivän juhla (Hag HaMatzah, 3. Moos. 23:6-8), jolloin nautitaan happamatonta leipää, jota voidaan verrata Messiaan synnitömään elämään eli elämän leipään sekä viiniin, joka kuvaa ristillä vuodatettua verta. Tämä on esikuva ehtoollisesta.

Viimeinen kevään juhla on Ensihedelmien juhla (Bikkurim, 3. Moos. 23:9-14), joka kertoo Kristuksen ylösnousemuksesta ja uudestisyntymisestä hengessä ollen esikuva kristityille.

Näissä kevään juhlissa Messias esiintyy näissä Kärsivänä Palvelijana – Joosefin Poikana (Ha’Mashiach Ben Yoseph).

Universumin Luojan Hengen vuodatus
pentecost-baptism-of-the-holy-ghost

”Näitten jälkeen minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, vanhuksenne unia uneksuvat, nuorukaisenne näkyjä näkevät.” – Joel 2:28

Kesän ainoa juhla on Viikkojuhla (Shavout, 3. Moos. 23:15-22), jonka kristityt tuntevat Helluntaina, jolloin Pyhä Henki ensi kertaa laskeutui pysyvästi uskovien päälle Jeesuksen ylösottamisen jälkeen. Voidaan olettaa myös, että tämä Helluntai koittaa aikojen lopulla uudestaan ennen kuin syksyn juhlat alkavat ja ennen seurakunnan ylösottoa.

Viikkojuhlan aikaan juutalaiset lukevat Ruutin kirjaa, jossa kerrotaan mitenkä pelastus juutalaiselle naiselle tulee pakananaisen kautta. Ensimmäisen Viikkojuhlan aikaan vanhan liiton julistamisen jälkeen kuoli kolme tuhatta (2. Moos. 32:28), mutta Uuden liiton jälkeen ensimmäisen Viikkojuhlana eli Helluntaina sama määrä kolme tuhatta pelastui (Apt. 2:41).

Helluntai kuvaa pakana (ei-juutalaista) seurakuntaa eli Messiaan morsianta.

Messias Kuningas
second_coming

”Kuka tuolla tulee Edomista, tulipunaisissa vaatteissa Bosrasta, tuo puvultansa komea, joka uljaana astelee suuressa voimassansa? ”Minä, joka puhun vanhurskautta, joka olen voimallinen auttamaan.” – Jesaja 63:1

Syksy alkaa Pasuuna juhlalla (Rosh Ha’Shanah, 3. Moos. 23:23-2), jonka juutalaiset tuntevat uudenvuoden päivänä ja jokaisena arkipäivää edeltävänä kuukautena soitetaan pasuunaa varoitukseksi. Viimeinen pasuuna soitetaan tuona päivänä: ”Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme kaikki kuolemaan nuku, mutta kaikki me muutumme, yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasuunan soidessa” (1. Kor. 15:51-52). Viimeisen pasuuna soidessa oli jokaisen välittömästi lähdettävä silloin temppeliin vaikka työt olisivat vielä pelloilla kesken. Tätä juhla päivää ei myöskään voi tietää ennalta, sillä se tulkitaan täydestä kuusta, josta tälle päivälle juutalaisuudessa nimitys Piilotettu Päivä (Yom Hakeseh), joka sopiikin hyvin kuvaukseen tuntemattomasta päivästä ja hetkestä: ”Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan” (Matt. 24:36). Muita nimityksiä juutalaisuudessa tästä juhlasta ovat: Yom Teruah (Herätys Puhalluksen Päivä), Yom Ha’Din (Tuomiopäivä) tai Ha’Melech (Messiaan Kruunajaiset).

Tätä Pasuuna juhlaa seuraa seitsemän päivän katumuspäivä jakso, joka kuvaa seitsemän vuotista ahdistuksen aikaa, ja jonka jälkeen tulee Sovituspäivä (Jom Kippur, 3. Moos. 23:26-32), jota ei pidetä juhlana vaan surupäivänä, koska tällöin kaikki teot tuomitaan. Sovituspäivä on se päivä, kun Jeesus Kristus palaa yhdessä seurakunnan kanssa maan päälle, kuten profeetta Eenok ennusti tuhansia vuosia sitten ”Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä…” (Juud. 1:14).

Viimeisenä syksyn juhlana on Lehtimajajuhla (Sukkot, 3. Moos. 23:33-43), joka on suuri ilon juhla jolloin kaikki kansat kerääntyvät Jerusalemiin lehtimajanjuhliin Messiaan kanssa tuhat vuotisessa rauhan valtakunnassa.

Näissä kaikissa syksyn juhlissa Messias esiintyy Kuninkaana – Daavidin Poikana (Ha’Mashiach Ben David).

Antikristus ja Väärä Profeetta
rev 13

”Ja peto otettiin kiinni, ja sen kanssa väärä profeetta, joka sen nähden oli tehnyt ihmetekonsa, joilla hän oli eksyttänyt ne, jotka olivat ottaneet pedon merkin, ja ne, jotka olivat sen kuvaa kumartaneet…” – Ilmestyskirja 19:20

Koska juutalaiset odottavat kahta messiasta; Joosefin Poikaa (Ha’Mashiach Ben Yoseph) ja Daavidin Poikaa (Ha’Mashiach Ben David), kärsivää palvelijaa (Jes. 53) ja kuningasta (Ps. 24) niin he tulevat ottamaan Ilmestyskirjan Antikristuksen ja Väärän Profeetan vastaan juuri näinä. Väärä profeetta saa myös tulen lankeamaan taivaasta (Ilm. 13:13), joka saa juutalaiset vakuuttumaan siitä, että hän on Elia, jota juutalaiset yhä odottavat (Mal. 4:5).

Ensimmäisen pedon, Antikristuksen, Ilmestyskirjassa kuvataan nousevan merestä eli pakanoiden keskuudesta. ”Ja minä näin pedon nousevan merestä; sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja sarvissansa kymmenen kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu pilkkaavia nimiä.” (Ilm. 13:1) eli hän tulee olemaan suuri poliittinen johtaja, koska sarvet kuvaavat voimaryhmittymiä.

Toinen peto, Väärä Profeetta, nousee taas maasta eli Israelista: ”Ja minä näin toisen pedon nousevan maasta, ja sillä oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, ja se puhui niinkuin lohikäärme.” (Ilm. 13:11) eli hän näyttää olevan kuin Messias Karitsa (Jeesus), mutta johdattaa väärillä puheillaan ihmisiä harhaan. Antikristus tulee nousemaan Islamistisesta maailmasta Syyria-Irak alueelta ja Väärä Profeetta taas Roomasta. Yhdessä tämä asiapari muodostaa täydellisen kuvan kahdesta messiaasta, joita molempia juutalaiset odottavat.

Mutta me tiedämme ja tunnistamme Kirjoituksista, kuka Messias oli, on ja on tuleva. Sinäkin voit oppia tuntemaan Hänet jo tänään, jos haluat?

passover1

”Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana, mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.” – Jesaja 53:4-5

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s